Sly Nutricia Xylitol Indulcitor de Masa pe Baza Vegetala, Indulcitor, 400g

20,80 lei

Stoc epuizat

SKU: 00010214 Etichete: , , , , ,

Descriere

Xylitol 400 G – Sly Nutritia
 

Xylitolul, cunoscut și ca zahărul din mesteacăn, este un îndulcitor natural ce se regăseșe în coaja acestuia dar și în diferite fructe și legume. El este cel mai dulce dintre toți substituenții zahărului iar gustul este foarte asemănător cu al acestuia. Spre deosebire de zahăr, care are 4,1 kcal, Xylitolul are doar 2,4 kcal și o putere de îndulcire egală cu acesta. Este stabil la coacere, fierbere sau congelare. Se recomandă la prepararea alimentelor, la îndulcirea băuturilor, prăjiturilor, deserturilor, preparatelor calde sau reci, lichiorurilor, compoturilor, etc. Este ideal pentru cei care nu doresc, sau nu au voie să consume zahăr deoarece Xylitolul nu determină aceeași creștere a nivelului de glucoză în sânge precum preparatele obișnuite.

 Compozitie:

100% Xylitol

 

 Informaţii nutriţionale / 100g

 Valoare energeticǎ

 240 Kcal (1000kJ)

 Proteine/ Proteins:

 0 g

 Hidrați de carbon

 100 g

 Grasimi

 0 g

 Xylitolul nu este un îndulcitor artificial, ci un carbohidrat cu structură cristalizată, care se regăseşte în natură, aproape în toate fructele şi legumele. Un adult consumă zilnic câteva sute de miligrame de xylitol din legume şi fructe. Unii consumă chiar 1-2 grame, în funcţie de dieta fiecăruia. În plus organismul nostru produce zilnic cca. 5-10 grame de xylitol. Xylitolul, care se găseşte în comerţ se extrage din coceanul de porumb şi din scoarţa unor copaci.

Xylitolul este folosit deasemenea în fabricarea diferitelor tipuri de produse medicale, printre care la fabricarea gumelor de mestecat, a bomboanelor, a pastelor de dinţi, cât şi la fabricarea unor loţiuni sau sprayuri pentru igiena cavităţii bucale şi nazale.

Ca substitut al zahărului se foloseşte în diferite preparate alimentare.

Xylitolul nu poate fi comparat cu alţi îndulcitori naturali, ca de exemplu cu sorbitolul sau mannitolul – compoziţia lor diferă esenţial. Mulţi substituenţi naturali ai zahărului se încadrează în clasa poliolilor. Aşa cum şi numele sugerează, au în structura lor mai mulţi atomi de carbon. Etanolii ca de exemplu sorbitolul sau manitolul au în structura lor 6 atomi de carbon (hexitol). Xylitolul are însă doar 5 atomi de carbon, deci este diferit, şi este folosit cu eficienţă în prevenirea şi tratarea multiplelor afecţiuni medicale.

 

Beneficii:

Utilizarea şi eficienţa xylitolului în prevenirea şi tratarea unor afecţiuni:

– Diabetul şi controlul greutăţii corporale

– Bolile căilor respiratorii superioare

– Igiena dentară

 

Istoria xylitolului :

Xylitolul este cunoscut de oamenii de ştiinţă de 115 ani. A fost descoperit de Emil Herman Fisher şi Rudolf Stahel în Germania şi M.G. Bertran în Franţa, independent unul de celălalt, dar avantajele sale potenţiale au rămas necunoscute de-a lungul câtorva decenii. Lipsa de zahăr din timpul celui de-al doilea Război Mondial, a dus la începerea cercetărilor pentru a obţine îndulcitori, care ar putea substitui zahărul, din această cauză cercetătorii şi inginerii din Întreprinderea de zahăr din Finlanda au pus la punct un proces tehnologic pentru obţinerea în cantităţi mici a xylitolului. Odată cu terminarea războiului problema lipsei de zahăr a dispărut iar nevoia de obţinere a xylitolului a scăzut. Procesul tehnologic costisitor de obţinere a xylitolului a contribuit la împiedicarea răspândirii acestuia ca îndulcitor.

Începând cu anii şaizeci a crescut interesul pentru xylitol, atunci când inginerii chimişti, fizicienii şi alţi specialişti au început să recunoască şi să aplice avantajele dietetice ale xylitolului. Pe când înainte de anul 1970 xylitolul a fost folosit ca îndulcitor în alimentaţia bolnavilor de diabet, în anul 1970 biochimiştii şi alţi oameni de ştiinţă au ajuns să-l studieze şi să-l dezvolte ca agent în prevenirea cariei dentare.8 Prima gumă de mestecat cu conţinut de xylitol a ajuns pe piaţă în Finlanda în 1975, apoi în acelaşi an şi în S.U.A. De atunci au apărut numeroase studii, care au demonstrat ştiinţific efectele benefice ale xylitolului nu numai în igiena dentară, ci şi în sfera infecţiilor căilor respiratorii superioare.

 Folosirea xylitolului în prepararea alimentelor:

Din cauză că xylitolul are un comportament asemănător cu cel al zahărului, se dizolvă, se amestecă, deci se poate folosi ca substituent al acestuia. Xylitolul înlocuieşte perfect zahărul la prepararea băuturilor calzi, a torturilor, a fursecurilor, sau la prepararea altor prăjituri, respectiv este înducitorul ideal al fructelor şi cerealelor.

Deorece structura moleculară a xylitolului diferă de cel al zahărului, sunt diferenţe şi la proprietăţi. De exemplu nu se cristalizează, deci din xylitol nu se poate obţine zahăr solid. Drojdia nu-l poate descompune, deci nu poate fi folosit pentru prepararea pâinii sau a produselor de panificaţie. În final, cantitatea de xylitol necesară pentru îndulcirea băuturilor răcoritoare de genul limonadelor, la unii poate provoca diaree, până ce organismul lor se va obişnui.*

Tabelul 2. este un ghid care prezintă cazurile când şi cum putem înlocui zahărul cu xylitolul.

 Tabel 2 folosirea xylitolului în diferite mâncăruri:

 

Utilizare

Zahăr

Xylitol

Coacere – pâine(produse cu drojdie)

X

 

Coacere – Prăjituri

X

X

Îndulcire – Cafea şi ceai

X

X

Îndulcire – Băuturi reci

X

X

Îndulcire – Cereale şi fructe

X

X

Zahăr solid

X

X

Cramelizare/Sirop/Caramele

X

 

 

 

Rolul complex al xylitolului în păstrarea sănătăţii:

Datorită gustului dulce şi indicelui glicemic scăzut a devenit atractiv pentru consumatori, de aceea poate fi utilizat ca un element cu efecte multiple; sub forma gumei de mestecat are rol benefic în problemele stomatologice şi în problemele căilor respiratorii superioare, se poate folosi ca îndulcitor şi se poate introduce în dietele curelor de slăbire. Datorită proprietăţii sale antibacteriene la fel de benefice în problemele stomatologice şi în afecţiunile căilor respiratorii superioare, xylitolul aflat în compoziţia gumelor de mestecat, siropurilor, sprayurilor,este folosit în lupta împotriva cariilor şi împotriva infecţiilor aparatului respirator. În concluzie xylitolul prezintă avantaje în cinci domenii.

1. Reduce cu eficienţă riscul apariţiei cariilor şi a infecţiilor respiratorii.

Acele studii care au analizat xylitolul ca supliment al zahărului sau din punct de vedere al proprietăţilor sale dietetice, au evidenţiat faptul că au scăzut semnificativ incidenţa noilor cazuri de apariţie a cariilor, s-a oprit creşterea dimensiunii cariilor, şi într-o oarecare măsură micile leziuni carioase deja existente au înceut să se refacă. Xylitolul asigură a protecţie suplimentară, care în acelaşi timp contribuie la eficacitatea celorlalte măsuri de prevenţie. Efectele benefice ale xylitolului sunt pe termen lung şi probabil sunt şi definitive. Procentul incidenţei noilor carii a rămas scăzut şi peste ani după efectuarea cercetărilor.

S-a dovedit şi faptul că xylitolul ajută şi în eliminarea bacteriilor din gură şi din căile respiratorii superioare. În cazul folosirii gumei de mestecat, a siropului, a sprayului cu conţinut de xylitol, aceste microorganisme aflate în cavitatea nazală, în gură şi în faringe nu se pot fixa pe aceste suprafeţe, astfel eliminarea lor devine mai uşoară.

2. Există în natură

Xylitolul nu este străin organismului nostru, nu este o substanţă nouă. Organismului odată cu producerea energiei naturale poate să producă din alte alimentele consumate chiar şi 10 g de xylitol. Xylitolul nu este o substanţă străină sau artificială, ci elementul natural al unui proces metabolic de fiecare zi şi se găseşte în natură în cantităţi mici dar foarte răspândit. Se găseşte îndeosebi în fructe, boabe, ciuperci, salată verde, în scoarţa unor arbori şi în coceanul de porumb.

O ceaşcă de zmeură conţine mai puţin de 1g de Xylitol.

3. Poate fi folosit zilnic fără nici un efect dăunător

Comitetul de experţi în aditivi alimentari (JECFA) ale celor două organizaţii guvernamentale O.N.U., Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO) şi Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în anul 1983 a încadrat xylitolul în categoria acelor aditivi (ADI) care se pot consuma zilnic în „cantitate nelimitată”. Acest lucru înseamnă, că xylitolul poate fi folosit nelimitat. Deşi consumul excesiv poate provoca din când în când diaree, însă o cantitate mai redusă de sorbitol, folosit pe o scară mult mai largă are acelaşi efect secundar. Cantitatea necesară pentru prevenire (în cazul leziunilor carioase zilnic 15 g, în cazul otitei medii 9 g) nu are efecte dăunătoare asupra sănătăţii niciunei persoane.

4. Utilizarea zilnică este comodă

Xylitolul poate ajunge la dinţi sub forma gumei de mestecat, a tabletelor sau a bomboanelor. Guma de mestecat cu xylitol poate fi eficient şi în cazul infecţiilor căilor respiratorii. În comerţ se găsesc siropuri şi sprayuri cu xylitol iar utilizarea acestora este simplă. Tratamentele cu xylitol pot fi făcute cu uşurinţă, chiar şi pe lângă un program de lucru încărcat. Nu trebuie să aduceţi schimbări în programul dvs. obişnuit pentru ca xylitolul să facă parte din viaţa dvs.

 

5. Are gust bun

Unele diete presupun voinţă de fier, autocontrol şi fermitate. Dar gustul xylitolului – dulce şi răcoritor, fără a lăsa vreun gust neplăcut în gură – este nu numai plăcut dar şi savuros.

Modul de utilizare al xylitolului:

Nu ne-a rămas altceva de făcut decât începerea folosirii xylitolului. În cele ce urmează vă prezentăm unele recomandări legate de utilizarea xylitolului, iar dvs. puteţi să vă bucuraţi pe deplin de efectele benefice în urma aplicării acestor.

 

Utilizare:

În curele de slăbire şi în cazul diabetului zaharat: Xylitolul se poate folosi în locul zahărului la fel de frecvent şi în aceeaşi cantităţi ca şi zahărul, în cazul alimentelor prezentate în tabelul 2. din capitolul: „Avantajele folosirii xylitolului în diabetul zaharat”. Trecerea de la zahăr la xylitol să se facă treptat, în decurs de 3-6 săptămâni pentru ca organismul să se poate obişnui.

Pentru afecţiunile căilor respirtorii superioare: Dacă suflăm în nări de patru ori pe zi cu un spray, având conţinut de xylitol – asemenea spălării repetate a mâinilor – putem reduce semnificativ numărul agenţilor patogeni.

Utilizarea xylitolului în igiena bucală: Studii clinice dovedesc faptul că, un consum zilnic de 4-12 g de xylitol previne apariţia cariilor dentare.20 Administrarea xylitolului poate fi urmărită uşor. Gumele de mestecat şi bomboanele care au în compoziţia lor ca îndulcitor, în exclusivitate xylitol, conţin 1g xylitol pe bucată. Mestecarea a patru bucăţi de astfel de gume ar fi suficient pentru obţinerea rezultatelor enumerate mai sus.

Utilizare:

În cazul curelor de slăbire şi în diabetul zaharat: Pe lângă faptul că xylitolul poate fi folosit la mesele principale în locul zahărului („Utilizarea Xylitolului în prepararea diferitelor mâncăruri”, Tabelul 2.), din cauză că se asimilează lent, este o sursă de energie stabilă, menţinând în tot acest timp nivelul de glicemie scăzut, este indicat consumul acestuia şi între mese.

Utilizarea acestuia în afecţiunile căilor respiratorii: Dacă suflăm în nări de patru ori pe zi cu un spray cu conţinut de xylitol – asemenea spălării repetate a mâinilor – putem reduce semnificativ numărul agenţilor patogeni.

Modul de utilizare în igiena bucală: Problema „Cât de des?” se referă la frecvenţa şi la consecvenţa folosirii în acelaşi timp. Nu este sigur că am obţine efectul dorit dacă am folosi xylitolul doar o singură dată sau doar odată pe zi, chiar dacă am folosi o cantitate mare. Se recomandă consumarea a cel puţin 3, dar preferabil ar fi 5 gume de mestecat.

Pentru căile respiratorii: Folosiţi sprayul zilnic de 4-5 ori.

Utilizare:

În curele de slăbire şi în diabetul zaharat: Să folosim xylitolul în locul zahărului de fiecare dată când am adăuga zahăr.

Pentru căile respiratorii: Sprayul cu xylitol este eficient cu adevărat, dacă este folosit de-a lungul întregii zile şi aplicat regulat.

În igiena cavităţii bucale: Pentru efectul dorit este indicat consumarea zilnică de către copii şi adulţi a unei gume cu xylitol după fiecare masă şi chiar între mese. În cazul în care dinţii permanenţi ai copiilor dvs. nu au apărut încă, este de preferat consumarea gumei de mestecat cu xylitol cu un an înainte de apariţia lor, pentru a avea dinţi tari şi sănătoşi.20

Mod de prezentare:

cutie de carton cu punga de 400 g

 Producator:

Sly Nutritia

 Tara de provenienta:

China

 

Informații suplimentare

Greutate 0,4 kg
Formă ambalare

Continut

Indulcitor

Cantitate

400g

S-ar putea să-ți placă și…